neljapäev, 7. jaanuar 2010

Kommunism

Sattusin täna ühele väga huvitavale artiklile "Milline pidi Nõukogude Liit olema 2010. aastal?" http://www.elu24.ee/?id=208755
Lausa lust oli lugeda seda ja sain ka ühe hea kõhutäie naerda - kas pole mitte ilus algus päevale?
Kui ma ei eksi, siis kas mitte 2000-ndaks aastaks poleks pidanud me ilusasse kommunismi jõudma? Seega selle tulevikunägemuse järgi oleksime olnud juba 10a kommunismis. Oo, sellega tuleb kohe meelde "Lenini lipu all, stalini juhtimisel, edasi kommunismi võidu poole!" vms. enam ei mäleta täpselt. JUBE IGASTAHES!!!

* Kõik vara ühisomandis
Aga kas ka riigijuhtide vara? Vaevalt, et see võimalik oleks, et lähed võtad mõne kõrge SM auto ja kimad sellega turule hapukurgivett ostma bohmelli vastu. Ups, alkohool oli ju keelatud idee järgi. Kuidas see ühisomandi vara oleks tekkinud? Kes selle oleks valmistanud? Vaevalt, et nende asjade kvaliteet oleks hea, sest inimloomus on juba selline, et kui sa tehtud töö eest tunnustust ei saa, siis sa teed seda tööd suhteliselt suvalt. Seega kõik need autot ja majad jne oleks kuidagi kokku klopsitud, et täita PLAANE. Mina ei julgeks sellise autoga sõita ja sellises majas elada mis on tehtud "hea südamega ja aitähh eest". Ma kardaks, sest kust ma saan kindel olla, et ma ikka enne ristmiku autoga pidama saan ja maja mulle kaela ei kuku. Teoreetiliselt võiks isegi selline ühisvaraga riik toimida, aga kui effektiivselt? NL-i üheks lagunemise põhjuseks oligi suur mahajäämus Läänest ja inimestel puudus igasugune huvi midagi hästi teha.
Ühisvara plaani mitteõnnestumises on, aga suuresti ka riigijuhid ise süüdi. Nemad ei tahtnud langeda peale head töökohta lihtrahva sekka. Neile oli vaja luksuslike elamisi ja autosi ja mõeldamatu oleks see olnud, et nad seda jaganuks kellegagi.

* Kaup tasuta kätte
Hmm, talongid? Või kuidas see asi siis toimima peaks? Kauba piiramatu tasuta saamine tekitaks defitsiidi ja ka kauba talongidega jagamine tekitaks defitsiidi. Seega oleksid suhetel väga suur kaal. Mina annan sulle vorsti, sina tuled teed mul katuse korda. Mis sellest, et vorsti peaks iga üks saama, aga kuna on defitsiit siis ei saa kõik. Seega hakkaksid mitmed inimesed kes on kuskil "oma" rikastuma - seda siis kasvõi naturaalasjades. Ühiskonnas tekiksid nii erinevad kihid ja suured käärid.

* Helikopteritega lendamine
Kust tuleks see kütus? Keegi peab ju musta tööd ka tegema. Kas ka kojamees saaks lennata? Ja kui saaks, siis kas ta jõuab selle 20a järjekorra ära oodata?

* Meditsiini võidukäik. Siit võib selgesti välja lugeda, et tulevikunägemuse järgi oli juba ette nähtud orjad kes organeid annavad või siis tõesti kõik oleks pidanud olema ühisomand. "Sul on 2 neeru, teist sul vaja pole, sa pead teise ära andma!" "sa oled elanud 50a, piisab küll sulle, anna otsad ja me siirdame sinu südame kellelegi teisele, et tema saaks ka sama kaua elada!".

* Töölistele ja muule lihtrahvale kunstpäike, aga meie kõrgetele riigijuhtidele kaunites kuurordites soe merevesi, soe päike ja kõrvetav liiv. Normaalne :)

* Kui sulle sööklas toidujagamine ei meeldi, siis saadame sind kuu peal asuvatesse kaevandustesse tööle. Huvitav kas need inimesed oleksid veel kunagi maale pääsenud? Vaevalt küll

* Sulatame aga igikeltsa, aga sellele ei mõeldud, et igikeltsa peal asuvad vene naftapuurtornid. Pole raske ette kujutada mis nendega juhtub kui pind "jalge alt" ära kaob.

Ohh, nii tore, et see ennustus ei täitunud. Ei kujuta ette, et kellena ma siis töötaks. Kas ma oleksin kuul asuvas kaevanduses, sööklas koristaja, organiori või hoopiski kuskil tähtsamal kohal.

Elagu kapitalism!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar